Howtorakning

RAKNING!

"Men min fru använder också plasthyvel..?" Visste du att vi män har en helt egna redskap för att vårda våra ansikten, så försök undvika Venus-hyveln. I många saker är det bra att ära traditioner och så är det också med rakning. Rakandet sköter vi fortfarande så som vår farfar gjorde för att det är så som äkta män gör. 

 

Förberedning

Här får du en bra DIY-guide för rakning, ifall du inte har pengar att springa hos en barberare och rakas. Ställ dig framför en spegeln och klappa dig på axeln, så börjar vi... Du borde nu ha i närheten rakkniv, shavette eller en traditionell rakhyvel (inte en palstig Venus, i så fall kan du sluta att läsa vidare). Dessutom behöver du rakolja, rakkräm eller -tvål, rakborste och skål för skummning. 

 

Skummning & bredning

Rakkräm (Shave Cream)

Vät ansiktet och rakborsten med vatten. Skaka överlopps vattnet av borsten. Ta ett fingermått rakkräm och placera det på rakborsten eller i en rakskål (du kan skumma rakkrämen rakt i aniktet ifall du vill). Ta rakborsten och skumma rakkrämen i skålen genom att vispa snabbt. Tillsätt några droppar vatten i skålen (eller borsten) ifall det behövs. 

(Voit halutessasi vaahdottaa voiteen myös suoraan naamaan) Nyt vaahdotat partasudilla partavoiteesta vaahdokkeen vatkaamalla vauhdikkaasti. Lisää tilkka vettä kulhoon tai sutiin tarvittaessa. Huomaat kyllä kun vaahdoke on valmis (jos et kysy silloin äidiltäsi.) Levitä vaahdoke sudilla kasvoille pyörivin liikkein, kaikkialle missä karvoja kasvaa tai mistä ne aiot ajaa.

Raktvål (Shave Soap)

Vät ansiktet och rakborsten med vatten. Skaka av överlopps vattnet av borsten. Applicera tvålen i borsten med snurrande rörelser. Tillsätt en tesked varmt vatten i rakskålen ock skumma upp tvålen med snurrande rörelser i skålen. Tilsätt mera vatten ifall det behövs. När skummet är redo, bred ut skummet med rakborste på det området som skall rakas. Och igen med snurrande rörelse. 

Rakkniv

Traditionerna i ära! Rakkniv är en kniv planerad för rakning, vars blad kan vikas in i skaftet. Rakknivens blad är oerhört vass och förutsätter kunskap av användaren. Rakknivens skaft kan tillverkas av nästan vad som helst, men vanligste är den gjord av träd eller plast. Användning an en traditionell rakkniv kräver tid och nerver, innan man lär sig rätt teknik. Rakkniven är vass redan då du tar den ur paketet, men den bör ändå vässas före varje rakning. Rakkniv är något man ärver från far till son, högklassig hanarbete håller genom en lång tid. 

Vi gjorde en egen video, du kan kika den här!

Shavette

Shavette påminner om en rakkniv, men skillnaden mellan dessa två märker man i bladet. Shevtte knivarna har nämligen bytbara rakblad. Med Shavett får du samma känsla och noggranhet som med rakkniv med bladet är bytbart. Alla shavett och rakblad i Dick Johnsons sortiment går i varandra i kors och tvärs, så du kan inte välja fel. Med shavette är rakning enkelt och allt börjar med rätt grepp. Shavett är också en bra produkt för att snygga skägget. Ahh vad noggrant!

Rakning

Ta rätt i rakkniven, spänn huden med andra handen ifall det behövs och raka medhårs, alltså i växtriktningen. Tillsätt skumm ifall det behövs. Raka inte på samma plats två gånger utan att tillsättä skumm. 

Till slut

Skölj ansiktet med vatten. Nu är du en lika tuff kille som din farfar tillbaka i tiden. Men så tuff är du ändå inte att din hud skulle inte behöva lite hjälp efter rakning. Ett bra alternativ är att massera alunasten mot ansiktet. Alunasten definsierar och lugnar huden efter rakning samt vårdar möjliga sår och minskar irritation. Nu behöver du after shave kräm eller liknande fuktande kräm. Bred ut lämpligaste krämen för dig och rädda din hud från torkandet. 

Kolla här hela vårt sortiment med rakprodukter!